Wil je op eigen kracht inkomsten verwerven?  Heb je de ambitie ondernemer te worden?  Dan kan parttime ondernemen binnen ons Ubuntu-start-up project een oplossing zijn. 

Hoe werk het?
Parttime ondernemen binnen een coöperatie biedt je de mogelijkheid om naar vermogen (en evt. met behoud van uitkering) een eigen bedrijf op te bouwen onder de vleugels van een coöperatie. Als ondernemer richt je je op datgene waar je goed in bent, de coöperatie helpt je met overkoepelende zaken als administratie, inkoop en huisvesting. Je doet allemaal als eigen ondernemer mee aan het arbeidsproces. Met elkaar vergroot je je mogelijkheden en help je elkaar aan kennis en ervaring binnen het ondernemerschap.

Voor wie?
Ondernemen in een sociale coöperatie is bedoeld voor ondernemende mensen die nog niet genoeg werk hebben om van hun onderneming te kunnen leven.
Om lid te worden van EBC is het nodig dat je in het bezit bent van een BSN-nummer en inwoner bent van Stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost. 

Wat doen wij?
• We bieden jou training en coaching aan, zodat je zelf ontdekt wat je passie is en wat je talenten zijn. 
• Wij bemiddelen bij projecten waar je als ondernemer mee van start kunt gaan. 
• We helpen je bij de juiste communicatie naar de uitkerende instantie waar je bij aangesloten bent. 
• We helpen je bij je financiële administratie, het uitbreiden van je netwerk en het vinden van betaalbare bedrijfshuisvesting.
 
Training en coaching vinden vaak plaats in kleine groepen, maar we verliezen jou als individu niet uit het oog. De trajectbegeleiding die we aanbieden in dan ook zoveel mogelijk gericht op jou als individu. 

Waarom?
Parttime ondernemen binnen een sociale coöperatie is een ideale oplossing als je van een sociaal minimum of een uitkering leeft en je de stap wilt maken om op eigen kracht een (fulltime) onderneming te starten. Bij deze vorm van ondernemen ga je naar vermogen aan de slag om je eigen bedrijf op te bouwen, onder de vleugels van een coöperatie. Je vangt samen met andere leden van de coöperatie tegenslagen op en je wordt gecoacht door betrokken trainers en begeleiders. Als ondernemer richt je je op datgene waar je goed in bent.

De coöperatie helpt je met overkoepelende zaken als administratie, inkoop en huisvesting. Daarnaast helpen we je in gesprek te gaan met de uitkerende instantie om zo samen te kijken naar een voor jou zo gunstig mogelijke opzet.
 
Je besteedbaar budget neemt toe, doordat je als ondernemer je bedrijfskosten kunt declareren en je een deel van de omzet mag behouden voor eigen ontwikkeling. Je doet mee aan het arbeidsproces, je bouwt een netwerk op en je doet kennis en ervaring op, waardoor de weg naar zelfstandigheid mogelijk wordt.

Wat is een sociale coöperatie precies?
Een sociale coöperatie is een speciaal soort vereniging die overeenkomsten aangaat met en voor haar leden. Zo'n coöperatie kan functioneren als een sociaal bedrijf waarbinnen mensen in gezamenlijkheid werken aan een opdracht. De andere mogelijkheid is dat je zelfstandig een eigen bedrijf opzet. Zo kun je eigen producten of diensten verkopen. We noemen deze vorm van ondernemerschap scharrelondernemerschap. 

Wat voor een soort bedrijf kun je via een coöperatie starten?
Eigenlijk is alles mogelijk. Je kunt een dienst of product aanbieden die past bij jouw interesse of talent. Naaien, koken, klussen, tuinieren… het kan allemaal. Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekeningen te houden: is er een markt voor jouw dienst of product? Je moet immers wel omzet gaan maken. Het kan ook een goed idee zijn om te kijken of jouw dienst of product een link heeft met die van andere coöperatieleden. Zo kun je elkaar aanvullen, of samen grotere projecten uitvoeren.

Wilt u zich aansluiten bij de Ubuntu Start-up of nog meer informatie? Vul dan uw gegevens in op onze contactpagina.